Innan Användning och Invänjningsperiod

Om du inte använt vår deostick tidigare så är det viktigt att veta följande:

  1. För att avlägsna det inre skyddande locket, vrid upp deodorantstiftet någon millimeter tills du får tar på undersidan av det inre skyddande locket (ej mer än det) och försiktigt samt långsamt avlägsna det inre locket.
  2. Avlägsna sedan det skyddande pappersinlägget som ligger på deodorantstiftet (avvikande i färg) - deodoranten är nu redo att användas.
  3. När du avlägsnat det inre skyddande locket, lägg inte tillbaka det på deodorantstiftet igen då stiftet kan förstöras.
  4. Vrid bara upp 2-3 millimeter åt gången vid användning, annars kan stiftet brytas - dessutom håller stiftet längre.
  5. Det räcker med att applicera ett tunt lager och sedan smörja in det i huden.
  6. Förvaras mörkt och svalt för längsta hållbarhet.
  7. Tänk på att råvarorna är färska och att doften (eteriska oljorna) kan skilja från batch till batch (beroende på skörd etc.), samt att en förpackning inte bör ligga för länge innan den används. Pga. detta har vi enbart ett litet lager och tillverkar baserat på försäljning för att alltid ha färska deodoranter. Vi är lite dyrare än de flesta konkurrenterna, men våra råvaror är ganska dyra ibland 2-3 ggr dyrare än motsvarande billigare råvara som konkurrenter ibland använder. Den ingrediens vi använder mest av är ekologisk sheasmör (inte pulver som en del andra). Dessutom har vi ett litet lager som alltid garanterar färska deodoranter.
  8. Vi erbjuder inte öppet köp på våra deodoranter just för att garantera att du får en vara som vi kan stå för. Dessutom är varje förpackning förseglad.
  9. För att maximera återvinningen av förpackningen (som är BPA-fri plast) så ber vi dig att helt avlägsna både försegling och etikett från förpackning innan du återvinner, vi och miljön tackar dig!

Vänligen notera att deodoranten som heter: Sailing Along The Amalfi Coast innehåller bikarbonat och är lite kornig när den applicerats på huden. De andra sorterna är inte korniga.

Låt oss prata om invänjningsperiod och naturliga deodoranter...
Först och främst är det viktigt att känna till att alla naturliga deodoranter inte är likvärdiga. Jag (Abraham, grundaren av Everyday Friday) har provat olika naturliga deodoranter innan jag startade detta företag och majoriteten var inte alls effektiva och man luktade illa ganska snabbt efter svettning, detta gör att man lätt blir osäker för ingen vill ju lukta illa. Jag hade läst allt negativt om aluminium och dess rykte om att det kan orsaka cancer, givetvis ville jag undvika det till varje pris men när man tittar på marknaden finns det en uppsjö av varumärken. En del "svenska" varumärken tillverkas i utlandet och importeras och säljs som svenska deodoranter. Låt oss återkomma till andra naturliga deodoranter senare.

Om du är helt ny gällandes naturliga deodoranter så är det viktigt att veta att det finns en invänjningsperiod, vissa påverkas mer än andra. Under invänjningsperioden när man övergår från traditionell deodorant till en naturlig deodorant så är det fullt normalt att man svettas mer än normalt då kroppen håller på att justera sig. Traditionella deodoranter täpper till porerna (aluminium) och är anledningen till att man känner sig torr, ibland även uttorkad pga. alkohol - vår deodorant är fri från både aluminium och alkohol. Att porerna täpps till är just det problematiska. Varför? Jo, för att när vi svettas så släpps toxiner ut ur kroppen, det är ett av kroppens sätt att göra sig av med slaggprodukter. Kan du föreställa dig vad som kan vara "inlåst" i armhålorna på en person som använt en deodorant där porerna varit igentäppta i flera år? Detta tar oss till nästa punkt som är viktigt att känna till om du är helt ny gällandes naturliga deodoranter. Först och främst så är vår deodorant mycket effektiv på att ta bort dålig lukt, men det finns en detoxperiod som varierar från person till person. Personligen tog det mig 2 veckor, andra 1 månad - det är individuellt.

Detoxperioden fungerar såhär
När du först börjar använda naturlig deodorant, låt oss säga att du använder vår deodorant, så kommer du märka att den är effektiv redan från början på att eliminera dålig lukt. Efter ett tag så kommer kroppen "inse" att porerna inte är täppta längre och under kvällarna börja släppa ut toxiner som varit inlåst under dina armhålor. Kroppen släpper inte ut allting samtidigt utan detta är en process som tar olika lång tid. Men våra tester visar att detta enbart sker under kvällen och när du vaknar upp så kommer du uppleva en hemsk lukt. Det första folk tänker på när de hör detta är att de oroar sig att de kommer lukta illa under dagen och det behöver du absolut inte oroa dig för. Kroppen gör mycket medans vi sover och detta är en av dom. Jag vill försäkra dig om att du inte kommer lukta så där under dagen (det är bara under kvällen det sker), det är bara att tvätta sig på morgonen och applicera deodoranten. Under denna detoxperiod så kan du behöva applicera deodoranten två gånger per dag. Att detta sker har ingenting med att deodoranten är oeffektiv, snarare att deodoranten tillåter kroppen att äntligen släppa ut toxiner. När du väl genomgått denna period så är detta problem bakom dig. Skulle du dock övergå till traditionell deodorant igen så kan du behöva genomgå en detoxperiod igen, därför rekommenderas du att fortsätta med naturlig deodorant för att undvika detta.

Det är viktigt att en naturlig deodorant är effektiv mot två problem: odör och svett. Nedan beskrivs hur vår deodorant hanterar dessa problem.

Odör
För att motverka odör så använder vi magnesiumhydroxid som är mycket effektiv och mild mot känslig hud, den reglerar pH-värdet för att motverka dålig lukt, den har även den egenskap att den absorberar svett (vi har även en variant som innehåller bikarbonat som är ännu mer effektiv men är inte lämplig för de med känslig hud), sedan använder vi även citronsyraester (sänker hudens pH-värde, så att de luktbildande bakterierna ej kan föröka sig i så snabb takt på huden) och mjölksyra (sänker pH-värdet och motverkar odör, vegansk och ej från mjölkprodukter, utvinns genom mjölksyrajäsning) samt att vissa eteriska oljor såsom Petitgrain har en deodoriserande effekt (läs mer på respektive produktsida). Alla ingredienser är noggrant kombinerade för att vara riktigt effektiv mot dålig lukt (samt lukta gott).

Svett
När det gäller svett så finns det två saker att ta hänsyn till:

1. Kroppen måste kunna svettas för att släppa ut toxiner
Vår deodorant innehåller varken aluminium eller något annat ämne som täpper igen porerna.

2. Man vill känna sig så torr som möjligt ... utan att vara uttorkad
I våra deodoranter använder vi magnesiumhydroxid som absorberar svett (bikarbonat som används i en av sorterna absorberar inte svett) och majsstärkelse (icke-GMO) - båda dessa ingredienser absorberar svett. För att ge en silkeslen känsla under armarna använder vi den mycket dyrbara råvaran jojobaolja (som kombinerat med sheasmör är helt underbar för huden).

Alla ingredienser i våra deodoranter är noggrant utvalda.
Skulle du ha frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Angående brutet deodorantstift - nu fixat!
Vänligen notera att vi nu har löst problemet vi hade tidigare, där toppen av vissa deodorantstift kunde gå sönder. Vi har nu placerat ett pappersinlägg mellan deodorantstiftet och det inre skyddande locket. Vrid upp deodorantstiftet några millimeter och försiktigt avlägsna locket. Sedan ta bort det skyddande pappersinlägget (avvikande i färg).